29 5 2007 1 uur

De fuselage (oftwel de romp) is gearriveerd. Hij was na het versturen ruim een week zoek... Martinair heeft 'm waarschijnlijk een week lang door de hele wereld gevlogen... Je ziet zo'n pakket van ruim 180 kilo immers makkelijk over het hoofd. Alles ziet er wel netjes uit. Overal waar geen onderdelen zaten, heeft de inpak-chef stukjes papier, formaat servet gestopt. Zijn er vele honderden. Alles moet helaas wel nagekeken worden of er toevallig geen stukjes vliegtuig inzitten.

31 5 2007 1 uur

Alvast een beetje geïnventariseerd of alles aanwezig is. De paklijst is tweeënhalve meter lang...

12 6 2006 2 uur

Eindelijk tijd om de inventarisatie af te ronden. Er blijkt één klein plaatje te ontbreken, helaas in een dikte die ik ook niet als reserve heb, en het lijkt erop dat er een verkeerde flapmotor bijgevoegd is. Het betreffende onderdeel heeft nummer 926-3, terwijl er volgens de paklijst 926-1 in zou moeten zitten. Even afwachten wat de fabriek zegt. UPDATE: alles klopt volgens Van's.

11 8 2007 6 uur

In afwachting van wat gereedschap om de topskins te klinken zijn we maar begonnen met het afbramen van de enorme berg ruwe onderdelen van de fuselage. Sommige onderdelen kunnen met de Scotchbrite schijf bewerkt worden, maar andere moeten met de hand glad gemaakt worden. Hoe dan ook, hier gaan we een hoop uurtjes aan besteden.

12 8 2007 6 uur

De firewall is een RVS plaat waaraan allerlei onderdelen zitten, zoals de ophangpunten voor de motor, accu, brandstofpomp, enzovoorts. De naam zegt het al: bedoeld om motorbranden buiten de cockpit te houden en daarom niet van aluminium. Om 'm stevig te maken worden er verschillende hoekstrips op geklonken met een heel stel kleinere stripjes.

15 8 2007 7 uur

De fuel pump firewall doubler gemaakt, een hele mond vol voor een stukje aluminium met gaatjes. Verder de hoekstrips verzonken; de kant van de motor moet glad gaan worden. Tenslotte de stripjes ook nog even gespoten.

17 8 2007 3 uur

Even een paar uurtjes een aantal van de hoekstrips aan de firewall geklonken.

21 8 2007 3 uur

Rest van de firewall geklonken.

25 8 2007 4 uur

De volgende fase is de constructie van de bulkheads. Hieraan worden later de vleugels met close tolerance bolts bevestigd en is dus het centrale gedeelte van het vliegtuig. Een aantal onderdelen zijn bij Van's op maat gemaakt en moeten bij elkaar blijven. De uitleg in de manual is hier wel wat karig, dus tekeninglezen is hier zo mogelijk van nog groter belang dan bij andere onderdelen.

2 9 2007 3 uur

Voornamelijk aan de center bulkheads gewerkt. Met de pasbouten erin de gaten voor de klinknagels doorgeboord, een aantal gaten groter gemaakt waar later electroleidingen door moeten worden gevoerd, etc. Tot duidelijk werd dat een aantal van de nagels te kort lijkt. Zal er een mailtje naar de fabriek aan wagen, want volgens mij zijn deze klinknagels alleen van belang tijdens de constructiefase. Na montage van de vleugels zitten er bouten doorheen en zal de sterkte daarvan komen.
Ilse is nog een tijd bezig geweest de twee bar doublers met de hand te zagen; de bandzaag is gesneuveld en die was toch wel handig.

3 9 2007 3 uur

Ilse is weer druk aan de gang gegaan met de onderdelen van de bulkhead assembly, zeg maar het gedeelte waar je met je rug tegenaan zit. Verschillende onderdelen moeten daarvoor uit ruwe stukken strip en hoekstrip gezaagd worden en verder bewerkt. Ikzelf heb de center bulkheads afgemaakt.

4 9 2007 3 uur

Vaak ben je kleine onderdelen aan het maken waarvan je nog maar een heel vaag idee hebt waarvoor ze gaan dienen. Dit waren er weer twee: F-705G angles... Ilse is in aan de slag geweest met de "rear spar attach bulkhead F-705A".

6 9 2007 3 uur

Allerlei strips en hoekstrips gezaagd en geboord die de bovenkant gaan vormen van de F-705 bulkhead assembly. Ilse heeft de bevestigingsgaten van de veiligheidgordel geboord. De beschrijving wordt steeds vager, zodat het lezen en vooral weer opnieuw lezen van de tekening essentieel is. Eén stukje strip moet over de volle lengte 4° omgebogen worden, daarvoor heb ik maar een geïmproviseerde zetbank gemaakt.

8 9 2007 8 uur

Laatste onderdelen van de bulkhead bewerkt, klaar om te spuiten.

9 9 2007 10 uur

Bezig geweest met de achterste bulkheads. Die komen zo krom als een hoepel uit Amerika en moeten natuurlijk eerst worden recht- en gladgemaakt. Ook moeten er verschillende verstevigingsstrips voor gefabriceerd worden zodat er een stijf geheel ontstaat.

10 9 2007 4 uur

Laatste aanpassingen aan de bulkheads voordat het geheel kan worden gespoten.

11 9 2007 6 uur

Bulkheads gespoten en een aantal onderdelen daarvan geklonken.

13 9 2007 4 uur

Verschillende onderdelen van de bulkheads gemonteerd en geklonken, waaronder de bevestigingspunten van de gordels. Het is wel cruciaal een aantal gaten in dit stadium open te laten voor de montage van andere onderdelen in een latere fase.

17 9 2007 4 uur

Dit zijn van die momenten dat je uren staat te turen en nog het idee hebt dat je het niet helemaal doorhebt. De longerons zijn gemaakt van een lange hoekstrip, en moeten met een specieke radius worden gebogen. En wel op een zeer subtiele manier met een grote rubber hamer... Wat mij verbaast is dat die radius (die van een tekening moet worden overgenomen) niet precies overeenkomt met de radius van F-721B. Dat is een verstevigingsstrip die binnen die radius moet worden vastgeklonken. Toch nog even doorzoeken of er andere bouwers zijn die hier last van hebben gehad.
Verder lijkt er een klein probleempje te ontstaan met de center bulkhead, daar loopt de rand van F729 vlak langs de gaten waaraan de bagageribs moeten worden gemonteerd. Die zullen een beetje bijgetrimd moeten worden om ruimte te maken voor de koppen van de klinknagels, maar daar wacht ik nog even mee.

28 9 2007 4 uur

De servo's van de Trutrak Digiflight II autopilot zijn gearriveerd. In de rechtervleugel komt de rollservo, tussen de stoelen de pitchservo. Nu we er nog gemakkelijk bij kunnen komen is de installatie van de rollservo wel zo eenvoudig.

9 10 2007 5 uur

Eindelijk, na twee weken niets kunnen doen vanwege drukke werkzaamheden, weer eens een ochtendje in de 'hangaar' doorgebracht. Aldaar aangekomen lagen helaas de twee hoekstrips nog te wachten om in de juiste vorm gebogen te worden. Het verschil van de tekening met F721 bleek bij nader inzien toch niet zo dramatisch, omdat de aluminium strip op een onlogische plek wel degelijk op de tekening aansluit... en dan past het veel beter. Veel (rubber) hameren dus en weer opmeten. Eén van de strips gaat er op lijken, maar het is veel gedoe. Dit is nou iets wat beter in de fabriek gedaan had kunnen worden.


10 10 2007 3 uur

Even een korte ochtend welbesteed: ook de tweede longeron is nu gebogen. Die ging tegen de verwachting in een stuk sneller. Al doende leert men, zullen we maar zeggen. Aan de achterkant moet er een stukkie uitgezaagd worden om aan te sluiten op F714 aft deck.

13 10 2007 3 uur

En wéér de longerons gebogen... nu de knik naar beneden en de draaiing om aan te sluiten op de firewall. Verder nog de F721B aft canopy decks op maat gemaakt.

14 10 2007 8 uur

Dit begint op de (achterste) romp te lijken. Allereerst hebben we de stiffeners op maat gemaakt. Daarna de bulkheads op de onderste skin geclecoed en de zijkanten tijdelijk vastgemaakt. De flenzen van vooral de achterste bulkheads moeten in een tapse vorm worden gebogen zodat ze de vorm van de skins goed overnemen. Was ik eventjes vergeten...maar snel opgelost. De blauwe beschermfolie verwijderen we plaatselijk met een soldeerbout zodat de passing er niet door wordt beïnvloed.

22 10 2007 4 uur

Een poging gedaan om alle delen van de tailcone in elkaar te clecoën. Zoals we gewend zijn van Van's denk je aanvankelijk dat het zo strak in elkaar zit dat het nooit gaat passen... maar uiteindelijk doet het dat wel. Maar vandaag hebben we de moed na een paar uur toch opgegeven. De onderdste skin (F779) lijkt het geheel een millimeter of twee naar beneden te trekken. Op het plaatje zie hoe de gaten niet recht voor mekaar zitten. Losmaken, beetje aanpassen, en in elkaar zetten, past weer niet enz. Uiteindelijk bleef er één gat over waar er vier delen met elkaar verbonden moesten worden wat niet goed paste. Morgen maar weer een frisse poging doen.

23 10 2007 6 uur

Inderdaad, na 2 minuutjes zat alles in mekaar. Om de romp perfect uit te lijnen staat 'ie nu op zijn kop. Zo kan je ook makkelijker bij de gaten aan de onderkant. Verder was het slechts een kwestie van alles doorboren, clecoes verplaatsen en weer doorboren.

24 10 2007 5 uur

Nu alle gaten, met uitzondering van de voorste bulkhead, zijn geboord, moet alles weer uit elkaar om te worden ontbraamd, gedimpeld en gespoten. De pitch-servo van de autopilot moet op een plaatje worden gemonteerd vlak achter die voorste bulkhead. Nu ik er nog goed bij kan ook maar eens gekeken waar die precies gaat komen. Blijkt dat je er vier klinknagels voor moet uitboren.

25 10 2007 2 uur

Montageplaat van de servo geboord en door middel van pasblokken gecontroleerd of de centre spar mooi past. Uiteraard past het weer exact, we zijn niet anders van Van's gewend.

27 10 2007 5 uur

Onderdelen van de rear fuselage afbramen, afbramen, afbramen, afbramen, afbramen, afbramen, afbramen....

29 10 2007 6 uur Tussenstand fuselage: 132 uur

Nog meer afbramen en dimpelen. Bovendien de seatribs voorbereid.

1 11 2007 2 uur

Wat kleine onderdeeltjes zoals F-623 gemaakt, en de seatribs in elkaar gezet. De buitenste rib moet nog geflute worden vanwege de ronding.

5 11 2007 4 uur

De hoek van de bulkhead ten opzichte van de skin is niet geheel haaks, en dat is zichtbaar van onderaf. Toch maar op de meest omslachtige manier aangepakt: alles los en de flank van de bulkhead een paar graden naar binnen omzetten. Ook heb ik de buitenste, inmiddels geflute seatribs aan de onderkant doorgeboord. De bóvenkant van de linker ook... en dat moest eigenlijk nog even wachten. Even puzzelen of dat wel gaat werken dus.

6 11 2007 3 uur

Omdat er toch een zending uit Amerika moest komen toch maar een ribje F715-L mee laten sturen. De bottomskin is nu doorgeboord. In de buitenste rib F623 moeten twee "straps" worden geklonken, versterkingsstrips, maar als je ze volgens tekening maakt komt de rand net tot aan een gat voor een klinknagel. Dat is ook op de tekening te zien, en kan niet de bedoeling zijn. Ik zal een vervangend stripje maken waar een gat extra in zit, wat extra sterkte kan nooit kwaad.

8 11 2007 2 uur

Wat kleine klusjes gedaan. F623 moet een beetje aangepast worden zodat de 'traptreden' naar de vleugels kunnen worden aangebracht. Ook zijn we weer een trofee rijker: de misgeboorde F715L. De nieuwe zit er inmiddels weer in.

10 11 2007 5 uur

Vervangende plaatjes gemaakt. 5 Klinknagels kan nooit slechter zijn dan 3, dus een goede oplossing. 704H geboord op de centre spar. En weer alles uit elkaar, afbramen, en wat gedimpeld.

26 11 2007 3 uur

Eindelijk weer eens een ochtendje in de hangaar kunnen doorbrengen. De laatste plaat gedimpeld, daarna de spullen in gereedheid gebracht om te spuiten. Spuiten is in deze ruimte bij deze temperatuur (5°C) op zijn minst uitdagend te noemen. We verwarmen de spuitcabine inclusief materiaal eerst goed voor, daarna gaan de kachels uit en de washprimer erop.

27 11 2007 4 uur

Voorlopig weer de laatste spuitsessie. Binnenkort kan er geklonken worden!

29 11 2007 3 uur

Een heel stel platenuts aan de seatribs en de bagageribs geklonken. En de rear fuseluge weer in elkaar geclecoed.

1 12 2007 3 uur

Rudderstops gefabriceerd. En de achterste bulkhead geklonken. Eén gat moet open blijven, voor montage van de rudderstop in een latere fase.

2 12 2007 5 uur

Bulkhead F711 in de romp geklonken. Met name daar waar de radius erg krap is, is het lastig om de juiste bucking bar zo te houden zodat de klinknagels er toch mooi recht in komen. Ilse moest al vroeg weer weg, dat gaf mij de tijd om een hoop onderdelen alvast voor te bewerken. Alle randen van het aluminium plaatmateriaal moeten glad gemaakt worden en daar gaat een hele hoop tijd in zitten.

3 12 2007 3 uur

Sideskins aan bulkheads en bottomskin geklonken. Helaas een wat korte sessie, de stroom viel uit en daarmee ook de compressor. En zonder perslucht niet klinken...

4 12 2007 4 uur

Nog meer geklonken. Het gaat er nu onvermijdelijk uitzien als een vliegtuigromp. De mooiste, gladste resultaten bereiken we door middel van 'backrivetten'. Daarbij houden we de hamer aan de binnenkant tegen de 'manufactured head' en aan de buitenkant houden we er een grote bucking bar tegenaan.

5 12 2007 3 uur

Een paar laatste nageltjes geplaatst in de skins. Opzetje gemaakt met het klinken van de seatribs aan de center spar F704B.

6 12 2007 3 uur

Seatribs nu ook aan de bovenkant aan de spar geklonken. Bottomskin geclecoed. Lang staan dubben of ik eerst de seatribs aan de skin moet klinken of eerst de rest van het hele frame moet clecoën.... Ik kom er zelf niet uit, zal het eerst eens aan een expert vragen.

10 12 2007 3 uur

Seatribs aan de skin geklonken. Volgens de expert moeten we de tabs van de bagageribs en het daarbij behorende gat eerst dimpelen, hebben we dus ook maar gelijk gedaan.

11 12 2007 3 uur

Vanochtend eerst maar eens de nageltjes uitgeboord van de rear fuselage die niet zo mooi waren. Daarna de bagageribs aan bulkhead 705 en de skin geklonken.

14 12 2007 3 uur

Seatribs F715 uitgelijnd, seatfloors en bagagefloors vastgeclecoed en me vervolgens beziggehouden met het pasboren van de verschillende onderdelen.

16 12 2007 1 uur

Even snel een paar kleine klusjes gedaan: de longerons eerst nog wat aangepast en vervolgens in de rear fuselage gepast, en nog wat gaatjes voor de popnagels van de seatribs op maat geboord.

17 12 2007 2 uur

Ondanks de vrieskou toch nog even wat dingetjes gedaan: in de manual wordt nergens vermeld wanneer de buitenste seatribs moeten worden voorzien van de platenuts, vandaag vond ik er een mooie gelegenheid voor. Ook de voorste center bulkhead weer in het geheel vastgeclecoed.

23 12 2007 5 uur

We hebben de center- en de rear fuselage omgedraaid en aan elkaar geclecoed. Dit begint op een vliegtuigromp te lijken! Bovendien kwam er een speciale bucking bar binnen, waarmee we de laatste klinknagels gezet in de rear fuselage hebben gezet.

5 1 2008 4 uur

De overgang van de achterste naar het middelste gedeelte moet van rond naar haaks gemaakt worden. Daarvoor heb ik een hoekstrip geclecoed op de skin en een geleidelijke overgang gemaakt. Eenmaal op de romp ziet het er prima uit. Het grote gat is voor de 'trap'. De opstap naar een RV7A is nogal hoog, vandaar.

6 1 2008 5 uur

Skins op de longerons geboord.

7 1 2008 3 uur

Firewall gepast. De longerons moesten hiervoor enigszins aangepast worden om de vereiste 5/8" afstand te krijgen. En de vier stripjes F704-L... niet te vinden op tekening 23, detail D. Zouden ze dan F904-L bedoelen? De romp van de RV7 en de RV9 is hetzelfde, dus voorlopig ga ik daar maar even van uit.

9 1 2008 2 uur

Eerst maar eens de firewall aan de skins geboord. Daarna de plaats bepaald waar de poten van het landingsgestel door de bodem heen komen. Dat doe je met een template, die op de meegeleverde tekening staat. Helaas is de kwaliteit van die tekening zeer matig, soms zijn rechte lijnen niet bepaald recht afgebeeld.

12 1 2008 3 uur

Gaten geboord en gevijld waar de poten voor het landingsgestel doorheen gaan. Nergens wordt vermeld waar corner rib 723 aan de skins geboord moeten worden, dus dat heb ik ook alvast maar gedaan. Daarna de beugeltjes F719B gemaakt en de skin stiffeners F719 op maat gemaakt en vastgeclecoed.

13 1 2008 3 uur

Longerons F719 gemaakt en dmv de beugeltjes vastgezet met cleco's. En de lower longerons F717 gemaakt.

15 1 2008 5 uur

Lower longerons aan de lower engine mount geboord. Tot zover geen problemen... tot ik de F684 gusset plate aan de de firewall wilde boren. Tijdens het boren van het eerste gat is die blijkbaar verschoven... vergeten vast te clecoën aan F713! En toen zat het gat niet op de juiste plek. Uithuilen en probleem oplossen dus: aan weerskanten een nieuwe klinknagel. Straks zitten er aan de rechterkant zes in, in de linkerkant vijf....

17 1 2008 3 uur

F902 bulkheads voorzien van de nodige gaten voor de ruddercables en platenuts voor de ontluchtingsleiding van de tanks. Daarna F7101 proberen te passen. Deze zorgt bij de RV7A voor stevigheid van het landingsgestel. Die plaat moet echter wel passen in de ronding van de longeron, dus er is moet wel wat gevijld, geschuurd en ge-scotchbrite (nieuw woord) worden.

19 1 2008 5 uur

In beide vleugels zit een tank, en aan de voorkant wordt die tegen de romp bevestigd door middel van tank attach bracket F796. Voor de versteviging moet er een een extra strip in de romp ingebouwd worden. Met het fabriceren en inpassen daarvan weer de nodige uurtjes zoet geweest.

20 1 2008 8 uur

Stiffeners aan de bottomskin, de firewall en de centerbulkhead geboord. Daarna de platenuts aan F722 geklonken, waarna ik die en F724 vastgeclecoed en doorgeboord op de skin heb.
En de rudderpedals zijn grotendeels voorbewerkt. Onze RV krijgt aan beide kanten rempedalen, zodat er ook van uit de rechterstoel kan worden geland.

21 1 2008 4 uur

Nu we met de rudderpedals bezig zijn nadert ook het moment dat alles weer uit elkaar moet om af te bramen, te dimpelen en te primen. Maar er zijn nog talloze kleine klusjes die daarvóór gedaan moeten worden. Terwijl Ilse de pedalen monteert heb ik de firewall aan de bottomskin geboord, de seatribs aan de sideskins, de achterste rij klinknagels van de sideskins en de achterste rij nageltjes van de bottomskins. En al doende kom je weer vele kleine dingetjes tegen.

Tussenstand fuselage: 240 uur

31 1 2008 5 uur

De vorige dagen heb ik wel wat kleine dingetjes gedaan, maar zoals dat met kleine dingetjes gaat, je ziet ze vrijwel niet. Toch is het nog steeds een kwestie van karweitjes afstrepen. Gaten van fuel- en brakelines, ontluchtingen enzovoorts. Ook de rudderpedals zijn inmiddels geklonken, hoewel niet alle klinknagels de eerste keer gelijk goed zaten...

2 2 2008 5 uur

Remcylinders aan de rudderpedals gemonteerd. Eerst een neutrale stand opgezocht, daarna was het een kwestie van een gaatje boren. Vervolgens in de fuselage gepast. We hebben zgn. 'verstelbare' pedalen. Dat wil zeggen, ik heb in de longerons op 3 plaatsen gaten geboord waar het pedalen-stelsel in kan worden geschroefd.

4 2 2008 3 uur

In het midden worden de pedalen vastgehouden door een rudderpedal brace. Deze wordt aan de firewall geklonken en dus moeten er ook hier op drie plaatsen gaten worden geboord.

5 2 2008 4 uur

En zo wordt er steeds weer een stukje afgehaald. Alles wat er nu af komt wordt afgebraamd, verzonken en gedimpeld.

Klik hier voor pagina 2