7 2 2008 5 uur

Allerlei onderdelen behalve de skins, dat wil zeggen bulkheads, stiffeners, armrests enz., gespoten.

8 2 2008 4 uur

En zo wordt de romp steeds weer kleiner. Ook de center fuselage moet er nog af, maar in je eentje lukt dat niet. Ondertussen ligt er genoeg werk, zoals het klinken van de gussetplate aan de firewall, en de gear attach webs (vrij vertaald: verstevigingsplaat voor het landingsgestel) aan de bulkheads (dat moet je inmiddels wel weten). Voordat we gaan dimpelen moeten we eerst alles afbramen. Met deze hoeveelheid plaatwerk zijn we daar wel eventjes zoet mee.
Update 1 3 2008: de gussetplate moet voorlopig maar met één rij klinknagels vastgezet worden.... de andere rij wordt in combinatie met F713 en de sideskin geklonken!

 

9 2 2008 4 uur

Skins afgebraamd. Ook de boorgaten en dat zijn er wel wat...

10 2 2008 7 uur

Longerons gedemonteerd en verzonken. Sommige dimples zijn moeilijk bereikbaar en er moet daardoor wat getweaked worden. En een ongelukje: even niet opletten en de squeezer zit door de skin heen. Gelukkig valt deze skin onder een andere, de schade valt dus mee. Wel moet ik nu even uitzoeken of er nu nog een plaatje achter moet worden gemaakt voor de stevigheid. En gelukkig nog een hoop andere dingen kunnen dimpelen.

12 2 2008 2 uur

Onder andere de longerons geprimed.

19 2 2008 7 uur

Vandaag weer een spuitsessie, zij het een behoorlijk moeizame. Buiten is het niet meer dan vier graden, dus het is erg lastig om de ruimte en het materiaal op temperatuur te krijgen/houden. De 'spuitcabine' zorgt er wel voor dat de warmte enigszins geconcentreerd kan blijven, maar tijdens het spuiten moeten de kachels wel uit, en dat is direct voelbaar.

21 2 2008 2 uur

Wat achtergebleven dingetjes gedaan. Ten eerste bleek dat ik de static ports één bulkhead te ver naar voren had geboord. Of het werkelijk iets uit maakt betwijfel ik, maar uiteindelijk heb ik maar besloten me toch aan de geadviseerde plaats te houden en de beide foute gaten te vullen met een loze klinknagel. Daarna de dimpels in de F705 bulkhead aangebracht. Op de plaatsen waar de doubler zit heb ik de gaten verzonken. Tenslotte moesten er bij de achterste bulkhead nog dimpels aangebracht worden, maar dat was op de conventionele manier niet mogelijk omdat de skins er al te dicht op vastgeklonken zitten. Daarom maar een platte female-dimpel van staal gemaakt en de deukjes er met behulp van een tang in gedrukt.

26 2 2008 3 uur

Het opbouwen is weer begonnen, de rear fuselage zit weer tegen de middensectie geclecoed. Eigenlijk zegt de manual in dit stadium gewoon: klink de romp in elkaar. Nou, kan geregeld worden. Als eerste heb ik de corner ribs 623 aan de bodem geklonken. Niet volledig, want een gedeelte wordt ook aan de skin vastgemaakt. Daarna de F704H side plates gedeeltelijk aan de skins geklonken, daar kan je later moeilijk bij komen. En de toegang tot de uiterste seatribs is gemakkelijk zonder de sideskins , dus ook die zitten nu ook vast.

1 3 2008 4 uur

De skins zitten er weer op. Dit keer met de ronding van F770 onder F776. Op een paar plaatsen moeten de skins worden ge-preriveted. Daarmee worden de skins op een paar plaatsen vastgemaakt aan de longerons. Later gaat de topskin er overheen en worden de andere klinknagels geplaatst. Ook heb ik de F 719 en F719 angle clip aan de firewall geklonken. Opeens viel me op dat de firewall nog niet gedimpeld is... volgens mij een van de eerstvolgende klussen.

3 3 2008 4 uur

Met enige moeite bulkhead F706B er weer in gekregen. Tijdens het in elkaar clecoën was ik deze volledig vergeten. Was ook niet duidelijk zichtbaar, aangezien de romp ondersteboven ligt.
En nu echt begonnen met het klinken van de center fuselage. Allereerst de sideplates, daarna de armrests en seatribs 715. Nog wel een lelijke deuk gemaakt, maar die valt gelukkig onder de fairings, en is dus later niet meer te zien.

4 3 2008 2 uur

Nog meer klinkwerk. En me af staan vragen of die bout er echt uit moet om die laatste klinknagel vast te krijgen. De moer staat al op spanning en zit op een nogal onbereikbare plaats...

8 3 2008 3 uur

En weer klinken. Ook de boutjes aan de lower engine mount alvast gemonteerd. Als de bottomskin vastzit kan je er moeilijk bij.

9 3 2008 4 uur

Klinken.

10 3 2008 5 uur

En weer wat stapjes verder. De bottomskin zit er nu ook op, maar de firewall moet nog definitief geklonken worden. Ik wil er eerst nog firewall-sealant tussen doen, zodat in geval van een motorbrandje of smeulende kabels de rook niet naar binnen kan komen.

11 3 2008 4 uur

Bagageribben geklonken. Sideskin F770 wordt via F623 verbonden met bottomskin F776, en dat is aan de rechterkant niet zo mooi geworden. Zit weliswaar aan de onderkant en onder de fairings, maar dit moet wel even bijgewerkt worden. Maarrrrr de zichtbare gedeeltes zien er perfect uit.

16 3 2008 4 uur

En de laatste rijen klinknagels gedaan, de aansluiting van de rear fuselage naar de mid fuselage.

17 3 2008 4 uur

Er zijn nog zoveel kleine dingetjes te doen... een niet zo mooi klinknageltje vervangen, bepaalde onderdelen zoals het landingsgestel passen, enz. enz., dat je je wel eens afvraagt, wat heb ik vandaag eigenlijk gedaan? Nou ja, dit soort kleine dingetjes dus.

18 3 2008 4 uur

Nog een paar nageltjes gezet en daarna de kano omgedraaid. Ziet er niet slecht uit, al zeg ik het zelf. Ook de overige klinknagels van de skins naar de bulkheads zitten er inmiddels in. Mmmmm... moet maar eens gaan nadenken over het bestellen van de finishing kit... best handig als ik dan de firewall-forward kit mee laat sturen. Scheelt een hoop verzendkosten. Moet ik alleen wel weten welke motor er in gaat komen. Keuzes, keuzes, je wordt er gek van!

20 3 2008 3 uur

Nu de romp omgedraaid is zie je sommige dingen toch wel beter. Zo viel me op dat de pootjes niet gemonteerd kunnen worden in verband met twee klinknagels die niet van het juiste type zijn. Ze hadden namelijk verzonken moeten worden. Aangezien de stalen poten structureel natuurlijk heel belangrijk zijn moet er ruimte gemaakt worden. Dat wordt dus uitboren en verzinken. En dat is niet goed uitgepakt voor de linker klinknagel. Daarvan is het gat dermate vergroot dat een een verzonken boutje in zal moeten. Aan de andere kant konden we de klinknagel gelukkig gewoon vervangen.

22 3 2008 4 uur

Na alles uitvoerig waterpas te hebben gezet, kon de aft deck geboord worden. Hierop wordt later de staart gemonteerd, dus dit gedeelte dient volledig recht te zijn. Daarna de f757 plates gemaakt. Via het rechthoekige gat wordt de canopy vergrendeld. En tot slotte een foutje: de 695 gusset plates dienen te worden voorzien van 14 klinknagels, alleen had ik niet in de gaten dat de engine mount niet tot het einde doorloopt. En de streep markeert precies het einde van die stalen plaat. Hier kan dus geen klinknagel doorheen... Niet moeilijk doen, voor een paar dollar een nieuwe bestellen.

23 3 2008 6 uur

Eerst maar eens de longeron geklonken op de plaats waar de canopy deck later overheen moet worden gezet, anders kan je er lastig bij. Verder dan F705 bulkhead kan niet geklonken worden, omdat er later nog een skin overheen komt. Het vreemde is dat als F705G angle eenmaal vastzit, de twee klinknagels van de skins naar de longerons niet meer bereikbaar zijn met een bucking bar. (Update 26 3 2008: angle zit inmiddels vast; desnoods klink ik de skins met 2 blindrivets.) Verder de steps gemonteerd. Iedereen die zwaarder is dan 35 kg mag ze niet gebruiken! Onbegrijpelijk als je die dikke Amerikanen er op ziet staan... En tenslotte de bellcranck channel geklonken.

25 3 2008 3 uur

Steps op maat gemaakt, klaar om gepoedercoat te worden. En gussets 656 gemaakt.

26 3 2008 1 uur

F705 angle aan de bulkhead geklonken. Een aantal gaten moeten open blijven, hier wordt later het vergrendelingsmechanisme van de canopy aan vastgemaakt.

27 3 2008 1 uur

Aft topskin proberen te passen... Zoals gewoonlijk zit het allemaal erg strak in elkaar, maar wanneer het eenmaal zit is de pasvorm wederom perfekt.

29 3 2008 2 uur

Rest van de cleco's erin gezet. Op de naad waar de bulkhead, de front- en de aft skin overlappen was het wel even zweten om alle gaten op één lijn te krijgen, maar met wat goede wil, bruut geweld en wat plakband zat uiteindelijk het achteste gedeelte van de romp in elkaar. Sommige overgangetjes moeten nog wel een beetje bewerkt worden zodat de skin mooi glad over de longerons komt te liggen.

30 3 2008 5 uur

Alle gaten in de skins doorgeboord, daarna het geheel weer helemaal uit elkaar gehaald om alles te ontbramen. De voorste canopy decks op de longerons geboord, dan kan dat mooi meegenomen worden tijdens het spuiten later deze week.

1 4 2008 2 uur

Diversen onderdelen voorbewerkt voor de spuitsessie.

6 4 2008 7 uur

Eigenlijk een tripje naar Engeland gepland, maar de vooruitzichten waren beroerd met een zicht van nul. Helaas, in Nederland was het weer prima. Dan maar wat dingetjes gespoten en geklonken, onder andere de aft deck. Op het plaatje is ook mijn ring te zien, die slachtoffer is geworden van de brute kracht van de squeezer. Ach, het is eigenlijk wel apart. Zal Ilse eens vragen of ik die van haar ook moet doen.

10 4 2008 2 uur

De vernieuwde F695 gussetplates geboord en geklonken, en wat ander klein klinkwerk.

12 4 2008 3 uur

Canopy decks geklonken. De meeste klinknagels gingen er met wat improvisatie goed in, maar één nageltje is aan de onderkant vrijwel onbereikbaar. Zal straks wel een popnageltje worden, maar die lengte heb ik helaas niet op voorraad. Verder vier klinknagels uitgeboord en vervangen door verzonken types. Hieroverheen komt straks namelijk de bagage bulkhead. Die aan de buitenkant hoeft gelukkig niet uitgeboord te worden. Zo zie je maar weer hoe gemakkelijk je over een detail van een tekening heen leest.

13 4 2008 3 uur

Eerst de ruddercables aangebracht en me daarna eens een halfuurtje op het hoofd staan te krabben... De F750 side cover moet samen met een platenut op de F724 bulkhead worden geklonken. Helaas was ik vergeten die bulkhead te dimpelen dus een creatieve oplossing was vereist. Er bleken in de kit twee nutplates te zitten waar de klinknagels aan één kant zitten, en dat is dus de beste manier om het geheel mooi af te werken. Het bovenste, ongebruikte gaatje wordt afgedekt door F749. Overigens komt de platenut natuurlijk wel aan de achterkant te zitten.

14 4 2008 4 uur

In afwachting van onder andere de steps die gepoedercoat worden, hebben we de bagage bulkheads op maat gemaakt en de gaten voor de platenuts uitgemeten en geboord.

15 4 2008 6 uur

De steps zijn terug en wonderschoon geworden. Gepoedercoat door onze vrienden van Van Beurden moeten ze weer en wind kunnen trotseren. Ze lijken zelfs nog wat lift te geven! Dan nu het slechte nieuws... de klinknagels in de bagageribben geven wat probleempjes, ze zijn niet bereikbaar met de squeezer, en ook de double offset gun kan er niet goed bij. Voorlopig maar een aantal poprivets erin en een mailtje richting Van's gestuurd, maar de schoonheidsprijs verdient het zeker niet. Achteraf gezien hadden we er drie van de zes kunnen/moeten klinken voordat de verticale bellcranck channel geklonken was, maar die zat al vast aan de bottomskin. Nou ja, afwachten wat de reactie uit Amerika is.

22 4 2008 2 uur

Steps definitief geinstalleerd, en de F750 side-covers geklonken. De bovenste bevestigingspunten van de standaard platenuts zijn lastig te bereiken, vandaar dat ik iets andere types heb gemonteerd.

24 4 2008 2 uur

Bulkhead F706 en bagage floors op maat geboord en gedimpeld. Daarna de popnagels gedaan waar ik Van's een mailtje over had gestuurd. MSP42 klinknagels zijn zeer sterk, en volgens Ken Scott op deze locatie toegestaan.

25 4 2008 3 uur

Spuitsessie.

26 4 2008 5 uur

Bagage floors vastgepopt, daarna de bagage bulkheads voorlopig vastgeschroefd. De staalkabels (waar de veiligsheidsgordels aan worden vastgemaakt) lopen door naar achter en worden aan de longerons gemonteerd. Het laatste uurtje besteed aan de scharnieren. De stoelzittingen worden daarmee vastgemaakt aan de seat floors. Op die manier zijn er wel drie standen mogelijk... gelukkig schelen Ilse en ik niet zo erg veel in lengte, dus hopelijk hoeven we niet al te vaak de stoelen te verstellen.

27 4 2008 2 uur

Scharnieren vastgeklonken aan de seatfloors.

28 4 2008 9 uur

Allereerst de flexibele buis met tie-wraps vastgemaakt aan de seatribs, waarna Ilse aan de slag is gegaan met het poppen van de seatfloors. Slaapverwekkend volgens haar... Maar zo langzamerhand begint de binnenkant nu echt vorm te krijgen. Ikzelf heb eerst de lamellen van de center cabin cover zo gebogen dat er in koude tijden warme lucht naar onze teentjes kan stromen, en daarna het geheel pasgeboord. Ook de tunnelcoversupports gemaakt, maar die moeten nog op de seatfloors worden geboord en geschroefd.

30 4 2008 9 uur

Tunnel cover afgemaakt, daarna de center cabin cover voorzien van de nodige nutplates. Uiteindelijk zal die nog wat verder aangepast moeten worden, omdat er nog een high pressure fuel pump ingebouwd moet gaan worden. Ilse was druk bezig met het klinken van de rugleuningen, maar als je goed kijkt zie je waarom ze er van één alle klinknagels moest vervangen... En nog een safety-wire aangebracht in de flap actuator. Daarna de bushing blocks voor de flap actuator rod gemaakt.

1 5 2008 4 uur

De flap actuator weldement wordt in het midden ondersteund door een bearing block. De bouten daarvan worden vastgezet in platenuts. De voorste daarvan is vrijwel onmogelijk vast te zetten, omdat één klinknagel precies door de rand van een seatfloor gaat. Dan maar gewoon met een moer; het nadeel daarvan is wel dat die moeilijk bereikbaar is, zeker als de elevator pushrod er nog doorheen moet. Ilse heeft alvast een aantal onderdelen van de electrische flap-bediening gemaakt.

2 5 2008 5 uur

Flapmechanisme verder afgemaakt. Accu aansluiten en proberen maar!

4 5 2008 7 uur

Wat hebben jullie zoal gedaan vandaag? Ach, we hebben 8 (acht) platenuts gemonteerd, daarna zijn we uren bezig geweest de poten van het landingsgestel te passen... Op een gegeven moment zat de rechterpoot muur- en muurvast; wat minstens een uur gekost heeft om 'm weer los te maken. Tsja, vliegtuigbouw gaat niet over rozen.

6 5 2008 4 uur

Poten pasgemaakt. Langdurig proces....

9 5 2008 4 uur

Control sticks gemonteerd. Uiteraard is het wel van belang dat ze allebei parallel staan; daarvoor moet het geheel een aantal keer in- en uit elkaar. En de plaats bepaald waar de unit voor de strobelights komt. Wel een handige oplossing, ik denk dat ik er aan de andere kant eentje monteer waar de ELT kan komen.

12 5 2008 9 uur

De kappen voor de navigatieverlichting en de strobes worden geleverd als één groot stuk plexiglas. De bedoeling is dan om er zelf een passende kap van te zagen/vijlen/schuren/polijsten. Eén is er inmiddels klaar. Zie hier de trotse schepster van dit kunstwerk. Daarnaast ook de firewall-reces verder afgewerkt en de rechterpoot met de nodige moeite definitief gemonteerd. De door Van's voorgeschreven bouten kloppen niet; een maatje langer, AN4A-13, past beter. Maar daar zijn velen voor mij al achter gekomen.

17 5 2008 7 uur

Het lijkt weliswaar of we niet veel doen, maar we moeten wachten op een bestelling van Aircraft Spruce. Ik heb één schroefje nodig.... Daarna kan de rechterpoot erin en kunnen we de vleugels gaan passen. Maar dan moeten we de bottomskins wel dichtgemaakt hebben. Dat kan je hier lezen. Maar ook alvast de pedalen er los ingezet. Zo zijn er talloze kleine klusjes waar je je wel degelijk mee kunt vermaken. Jaja, we zijn niet zo ver verwijderd van het moment dat we vliegtuiggeluiden kunnen gaan maken.

22 5 2008 3 uur

Ilse is even niet beschikbaar om verder te gaan met het klinken van de vleugels, dus me maar eens gestort op de ailerontrim. Van's biedt als optie een electrische of handmatige ailerontrim aan. Dit zorgt ervoor dat je niet steeds een beetje druk op de stick naar links of naar rechts moet geven indien je gewicht enigszins ongelijk verdeeld is. Zou je de stick loslaten, gaat de kist een bocht maken. Als je de simpelheid van dit systeem ziet snap je waarom ik de handmatige versie aan het inbouwen ben: met een beetje veerspanning hef je de stuurkrachten gewoon op.

25 5 2008 6 uur

De trim zit er in (de foto vertekent, het zit wel degelijk kaarsrecht...), maar in de uiterst voorste stand raakt de linkerveer een seatrib. Bij maximale stuuruitslag mag dat natuurlijk niet, maar omdat er nog geen verbindingen gemaakt zijn laat ik het voorlopig even zo. Daarna onderdelen gemaakt voor de rolbeugel. Ik zou twee identieke plaatjes F631E moeten hebben, maar ik heb geen idee wat T336 is. Nergens in de partslist of de manual wordt er melding van dit nummer gemaakt, dus ik ga er maar heel optimistisch van uit dat ik bij de inventarisatie een verkeerd nummer opgeschreven heb.

27 5 2008 4 uur

Het zijn heel wat gaten en eer alles uitgemeten is ben je al weer een half uur verder. Maar de rolbeugel vordert gestaag.

29 5 2008 1 uur

Passen, meten, vijlen, boren, afbramen...

1 6 2008 4 uur

Wat laatste aanpassingen, afbramen en spuiten.

3 6 2008 5 uur

Rollbar in elkaar geklonken. Daarna gepuzzeld hoe het geheel aan de romp moet worden gezet. Dat duurde wel eventjes, maar als je dan het eindresultaat ziet is het redelijk eenvoudig.

5 6 2008 2 uur

Even geen helpende handjes in de buurt, dus wat vooruit gewerkt. Dit zijn strips en hoekstrips voor het instrumentenpaneel.

9 6 2008 6 uur

Het schroefje voor F782B is binnen, dus daarna kan de linkerpoot gemonteerd worden. Alles was al geboord en gepast, dus montage is probleemloos.

10 6 2008 3 uur

Hoogte van de rollbar op de fuselage uitgemeten en geboord.

12 6 2008 4 uur

Beetje aan het rommelen geweest met het instrumentenpaneel. Ook verder met de montage van de rollbar, diverse onderdelen geboord zodat de cleco's erin kunnen. En een foutje bij het interpreteren van de tekening: op de middelste foto's is te zien dat er zwarte cleco's in zitten. In dit gat had eigenlijk schroefdraad moeten worden getapt voor een AN509 8R8 schroef. Maar ja, als je voorboort met #19 gaat dat niet lukken. Had #29 (is echt kleiner; rare jongens die Amerikanen) moeten zijn. Ik zie geen reden om er geen 8R8 of 8R10 schroefje met moer in te zetten, je kan er prima bij en het zit niets in de weg. Bovendien een stuk steviger dan tappen in aluminium.

 

16 6 2008 4 uur

Eerst de inrichting van de 'hangaar' flink aangepast om ruimte te maken. Daarna met vereende krachten de romp een kwartslag gedraaid en op een wat lagere bok gezet. Hopelijk passen de romp, vleugel en de staart er in één geheel in. Overigens tijdelijk, als alles op maat gemaakt is gaan de vleugels er weer af, tot het geheel op het vliegveld definitief opgebouwd wordt.

Tot op heden 493 uren aan de romp gewerkt.

Klik hier voor het vervolg op pagina 3